
U.S. Department of labor Occupational Safety and Health Administration 
Washington, D.C. 202"10 

Reply to the attention of: 

DEP/FAP/LL 

HAY 3 1 2017 

Ms. Mary F. Pletcher 
Deputy Assistant Secretary, Human Capital and Diversity 
U.S. Department of the Interior 
1849 C Street NW, 
Washington, D.C. 20240 

Dear Ms, Pletcher: 

Thank you for your October 7, 2016 request to the Occupational Safety and Health 
Administration (OSHA) regarding approval of the U.S. Department oflnterior's (DOI's) 
supplemental safety standard, Department ofInterior Supplemental Standard for Containers and 
Portable Tanks Transport, for using aluminum fuel bottles (commonly refened to as Sigg 
bottles) during wildland firefighting efforts. You indicated that DOI will be adopting the 
already-approved U.S. Department of Agriculture, U.S. Forest Service's supplemental standard 
for Containers andPortable Tanks Transport in accordance with the requirements of 29 CFR 
1960.JS(a) and (b). <You~· request al~o noted that DOI firefighting and other DOI field crews will 
use Sigg bottles ta, transport small wnounts of chain~aw fudduring wildland firefightfng efforts, 
b"ut will not .use tht:/bottles to store fuel.· . : . ' . . . • : ; ' ' 

As a preliminary n:i~tter, because th~se ~ontainers don't meet the testing and appro\'al \ · 
requiren,ients of the U$. Depart,went of Ti·anspot,iation for #ai;isporting fuel, OSHA's· standard at 
29 CFR 191,0.106, Flammable fjq'?tid,r,' dpes not apply to Sigg-bottle-type containers that DOI 
crews will use when conducting chainsaw opei;ations .. After'reviewingtlie:irtformation yoh 
submitted, OSHA has.not identified any inconsistencies between current OSHA enforcement 
policy addressing Sigg bottles, the already-approved U.S. Forest Service supplemental standard, 
and DOI's proposed supplemental standard. 

This response qonstitutes O.SI;IA's review only of the Department ofInterior Supplemental 
Standardfo.r Coniain~rs andPort~b'zeJ:w1ks Tranqport·attd 08HA's·25f cF1t 1910.106 standard 
4s itrelates't~ wildland firefight"ing operati011s~ and does ncit applyto'any 0th.er document or 
OSHA standard n~t delineated within your ~riginal c9rrespondence. AJso~ please be ·aware ihat 
the Department ofInterior Supplemental Standard for Containers and Portable Tanks Transport 
applies solely to DOI personnel; the supplemental standard does not apply to crews or personnel 
from cither agencies or organizatioµs. We encourage you to conduct an annual review of this 
·supplemental standard consistent with the self-evaluation requfrements at 29 CFR 1960.79,'.and 
update this .standarq as needed. · ·· · · · ·. '· · ' - ·. · · -' · 

·_ ' ~ .· ', ' \ - .- : 



Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this 
information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our 
interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, 
but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's 
interpretation only of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be 
affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response 
to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website 
at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of 
Federal Agency Programs at (202) 693-2122. 

Sincerely,

CE::~:.~--
rtot( Directorate of Enforcement Programs 

http:www.osha.gov



